You are here: Home » Nethistorier » Ond depression

Ond depression

Indtil for få år siden havde jeg jævnlig kontakt med en af mine gamle studiekammerater, Henning, men pludselig besvarede han ikke længere hverken telefonopkald eller mails, og jeg spekulerede en del over, hvad der kunne være sket.

Derfor kontaktede jeg en anden af vores fælles studiekammerater, som nok var noget tættere på Henning end jeg selv, og han kunne fortælle, at Henning var blevet ramt af en alvorlig depression og havde lukket sig helt ude fra omverdenen. Årsagen til depressionen skulle være, at han havde tabt store summer på aktiespekulation, da finanskrisen satte ind i 2008.

Det gjorde mig ondt, men jeg ville ikke risikere at forværre Hennings situation ved fortsat at forsøge at få kontakt med ham. Men så pludselig her for nogle få uger siden mødte jeg Henning på gaden, og han så faktisk glad og tilfreds ud. Vi sludrede lidt og valgte så at spise frokost sammen på en nærliggende cafe.

Her fortalte Henning, at han ganske rigtigt var røget ud i en depression, og det værste ved den var faktisk, at det blev en alvorlig belastning for hans ægteskab. Hans kone havde på et tidspunkt foreslået, at de skulle gå i parterapi sammen, men det var Henning ikke meget for. På den anden side ville han strække sig meget langt for at redde sit ægteskab, som indtil han blev ramt af depressionen havde været et virkelig godt og lykkeligt ægteskab. Han læste om parterapi på nettet – blandt andet her: http://www.anndalum.com/parterapi/

Så han gav efter for sin kones ønske, og de opsøgte så en parterapeut i København, som de havde hørt noget godt om. De var til flere seancer hos terapeuten, og hun konkluderede på deres tredje møde, at det efter hendes vurdering udelukkende skyldtes Hennings depression, at det knirkede i ægteskabet.

Derfor anbefalede hun, at Henning skulle i depression behandling, så han kunne blive bedre til at styre sit humør og forhåbentlig komme helt ud af depressionen. Det var Henning også villig til, fortalte han, for det er altså ikke sjovt at gå rundt med en depression.

Deres parterapeut henviste Henning til en kollega, nemlig til psykoterapeut Ann Dalum som har specialiseret sig i behandling af depressioner. I første omgang tænkte Henning, at det næppe ville hjælpe på hans depression, for den slags konsultationer skal man selv betale for, og deres økonomi var blevet noget anstrengt af de store tab, han havde lidt på sine aktier. Men hans kone klarede ærterne for ham ved at få et mindre lån i deres bank, så de kunne betale for behandlingen.

Henning fortalte, at han havde været til samtaleterapi hos den pågældende psykoterapeut i alt fire gange, og han kunne tydeligt mærke, at det var en hjælp for ham. Terapeuten fik ham til at se fremad og havde blandt andet påpeget overfor Henning, at når han tidligere havde haft succes med at spekulere i aktier, kunne han sikkert få det igen og dermed vende tilbage til en mere afslappet økonomiske situation.

Nu er det helt overstået, fortalte Henning. Jeg er kommet ud på den anden side, og jeg har genvundet min tro på fremtiden.