You are here: Home » Nethistorier » Firmafester er ikke teambuilding

Firmafester er ikke teambuilding

I har lige haft sådan en herlig dag på arbejdet. I blev sendt ud i skoven for at skulle deltage i sådan et orienteringsløb, som en eller anden event manager havde skruet sammen til jeres teambuilding dag. Det var godt nok koldt, men den friske luft, og dit team gjorde godt – for jer alle sammen. I fik ny ilt i hjernerne, sjove opgaver undervejs i skoven og nye indtryk af hinanden. Det er altid velkomment i din optik. Teambuilding styrker teamsamarbejde. Det er du overbevist om. Og du har ret. Sådan er det bare. Og det må bestemt gerne være sjov teambuilding som beskrevet her!

Dagen gik for hurtigt

Egentlig var du lidt ked af, at dagen gik så hurtigt. Men sådan er det altid. Det må du bare acceptere. Men da du sad i toget på vej hjem, kunne du ikke undgå at tænke over det her med teams og teamsamarbejde.

Hvad er et godt team egentlig? Hvorfor føler du, at dit team er det bedste? Og hvad vil du ikke gøre for dem, der er på dit team? Det er ganske få ting, du ikke vil gøre for dem. Også selvom det kan gøre ondt på dig selv. Dine tanker flyver, imens du nærmer dig Avedøre Station. Et godt team? Er din familie et godt team? Ja, det er den. Er dit team på arbejdspladsen et godt team? Ja, det er det. Hvad er så forskellen?

Stærke følelser i spil

Din familie? Ja her er det jo noget med, at der er nogle meget stærke følelser i spil, som får jer til at blive et godt team. Disse følelser har du dog ikke for teamet på arbejdspladsen. Her handler det om gensidig respekt og om, at I har udviklet jeres teamsamarbejde over længere tid. Du ved, at det er en del af den teamudvikling, som sker, når flere mennesker arbejder sammen over længere tid. Men hvorfor er konflikterne hjemme i familien så meget større, end de er på jobbet? Burde det ikke være omvendt: Altså at de konflikter, der opstår på arbejdet – selvom I generelt har et godt teamsamarbejde – burde de ikke værre større? Som man ser det nogle gange ved firmafester – du ved, hvad jeg mener.

Det meste kan forklares

Der er to forklaringer: Den ene er følelserne: Derhjemme handler konflikterne oftest om sårede følelser. Derfor er de store. Den anden er, at på arbejdspladsen har du ikke de samme følelser. Du er professionel. Du kan godt tale om følelser med dine teammedlemmer. Men du føler ikke helt det samme, som du gør for din familie. Jobbet skal ikke herskes af følelser. Det er et arbejde, som du får penge for at udføre. Og du gør det gerne, fordi opgaverne, som du og dit team får, er spændende. Jeres teamsamarbejde er godt – og opstår der en konflikt, så finder I altid en løsning på den. En rationel løsning, som er tilfredsstillende for alle. Uden, at I blander jeres følelser ind i det.

Du er ved at skulle til at rejse dig fra din plads i toget. Avedøre Station er næste station. Du skal af toget. Du har tænkt over, hvad et godt team er. Du ved og kan formulere det: Der findes forskellige former for gode teams.

Nogle gange ses forskellene, når der afvikles for eksempel firmaevents – så ser man, hvor evt. uhensigtsmæssigheder og gnidninger opstår.