You are here: Home » Nethistorier » Bedste efterskole

Bedste efterskole

Jeg har verdens bedste job. Jeg leder en efterskole. Vi har flere forskellige linjefag i den kreative afdeling. Men vi er mest kendt for at være landets bedste drama efterskole. Vi har også andre fag, som unge er glade for at prøve kræfter med: Fx så har vi et linjefag i tekstforfatning. Det er utroligt spændende. De unge elsker det. De udtrykker sig via deres tekster, og vi lærer nyt hver dag.

Drama som flagskib

Jeg forsøger at gøre drama efterskolen til vores store flagskib. Og vi bygger på det hele tiden. Får få år siden introducerede vi fag, hvor de unge kan få indblik i lyd- og lysteknikken, som skal være i orden under en forestilling. Det er en vigtig del af et teaterstykke. Lyden skal være i orden. Og lyset skal hele tiden styres, så scenografien kommer til sin rette.

Naturligvis har vi også fag, hvor vores elever kan få decideret undervisning i at stå på en scene. Mange tror, at det er nemt. Det er det ikke. Nogle har et naturligt talent, som bare skal finpudses. Andre skal virkeligt arbejde hårdt for at få det til at virke på en scene. En ting er at fremsige en dialog hjemme ved køkkenbordet, og det er noget helt andet at fremsige den samme dialog på en scene.

Sang og musik er bærende elementer her på skolen. Ikke kun undervisningen præges af det. Men også dagligdagen. Fx så synger vi morgensang. Hver dag. Det er dejligt. Og eleverne er ikke bange for at søge til. Det er ikke en tam forestilling hver morgen. Nej, det er et morgen ritual, vi har, hvor vi siger godmorgen, og starter dagen med en god sang.

Design

Sidste år introducerede vi et linjefag i design af kostumer. Det blev utroligt populært. Især mange piger, som er glade for mode og gør-det-selv har stor glæde af det. Deres evner som tøjdesignere bliver sat på prøve, når deres tanker skal omsættes til et kostume til et teaterstykke. De kan godt lide den udfordring. Nogle tager det, dog så alvorligt, at de bruger al deres fritid på at tegne og sy. Vi havde en pige sidste år, som var utrolig. Hun kunne bare det her med, at få farver og udtryk frem via materialerne hun brugte til kostumerne. Vi skulle sætte en afslutnings forestilling op. Det var en science fiction, og hun gav virkelig los. Darth Wader, BB-8 og jeg ved ikke. hvad, var vist inspirationskilderne. Hun fik også et godt samarbejde med lysteknikerne stablet op.
Det er lige præcist dét, som er så fedt med mit job. Jeg ser unge mennesker udvikle deres egne idéer og de får nye kammerater, som de aldrig ville have tænkt på, at de kan samarbejde med. Det er teater og drama altså rigtigt gode rammer for at udvikle.

De unges forældre, som kommer på besøg, fortæller mig ofte, at de er glade for at se, at drama efterskolen bidrager til en meget positiv udvikling for deres barn. Det tager jeg som et udtryk for, at vi gør et godt stykke arbejde.