You are here: Home » Nethistorier » Foredrag om sport

Foredrag om sport

Far, ved du hvem der var den første danske cykelrytter, der nogensinde vandt en etape i Tour de France, spurgte Jonas på 14 år, mens vi sad og spiste aftensmad i går. Selv om jeg godt fra tid til anden kan finde på at sætte mig foran fjernsynet og kigge lidt med, når der hver sommer sendes transmissioner fra det berømte cykelløb i Frankrig, må jeg erkende, at min viden om cykelløb nok lader en del tilbage at ønske.

[box] To gode ressourcer i Danmark når det gælder om at finde foredragsholdere til foredrag om et utal af emner:

Forfatterforedrag.dk

Athenas.dk [/box]

Så jeg indrømmede overfor min søn, at det havde jeg faktisk ingen anelse om. Det var Mogens Frey, der vandt en etape i 1970, kunne Jonas så oplyse mig om, og jeg havde en svag erindring om, at jeg havde hørt vedkommende cykelrytters navn tidligere.

Jonas fortalte så, at de i den cykelklub, som han er et ivrigt medlem af, havde haft besøg af netop Mogens Frey et par aftener forinden. Han havde holdt foredrag om sin karriere som cykelrytter, og selv om Jonas nok ikke ligefrem er den mest ivrige lytter til et foredrag, havde beretningen om Mogens Freys lange karriere som både banerytter og landevejsrytter faktisk fascineret ham, kunne jeg tydeligt mærke.

Det er sådan i Jonas’ cykelklub, at der gennem vinterhalvåret holdes nogle møder, hvor forskellige foredragsholdere forsøger at give de unge cykelryttere noget nyttig viden om en række forskellige emner.

De har for eksempel et par gange haft besøg af en ernæringsekspert, som har fortalt dem om, hvordan de bør sammensætte den daglige kost for at gøre kroppen så stærk som muligt. Jonas går virkelig meget op i sin sport, så selv om sådan noget som den rigtige kost ikke interesserer ham så meget, lytter han alligevel efter, hvad foredragsholderen fortæller.

Og det passer os som forældre ganske godt. Især min kone går nemlig meget op i at spise sundt, og når vi gennem årene ved sjældne lejligheder er forfaldet til at nøjes med en eller anden form for fastfood til aftensmad, får hun direkte dårlig samvittighed på hele familiens vegne.

Selv mener jeg, at det er vigtigt, at man spiser så varieret som muligt, og jeg bilder mig ind, at man ikke tager skade af en burger eller andet fra en ligegyldig grillbar, hvis det bare ikke sker ret tit. Min kones fiksering på sund kost betyder nemlig, at vi til daglig får masser af grøntsager og frugt, så jeg er overbevist om, at en enkelt lille synd ved en pølsevogn ikke kan være ødelæggende for helbredet.

Men for Jonas har foredragene i cykelklubben betydet, at han kun sjældent plager om en burger eller noget lignende, og han sidder heller ikke længere ved aftensmaden og vrænger ad de ofte store mængder af grøntsager, som hans mor ansporer ham til at sætte til livs.

Hun kan godt en gang imellem være lidt oversmart, når hun for eksempel kommer med en kommentar til cykelrytterne på tv-skærmen. Se på dem, Jonas, de spiser i hvert fald ikke fed og usund mad, kan hun sagtens finde på at sige til ham.