You are here: Home » Nethistorier » Cell Counting med dansk udstyr

Cell Counting med dansk udstyr

Det var en verden, der hidtil har været totalt ukendt for mig, som jeg stiftede et overfladisk bekendtskab med forleden dag. Sammen med 12 andre medlemmer af den erhvervsklub, jeg er medlem af, var jeg på besøg på et ret stort laboratorium her i byen. Laboratoriet udfører en lang række opgaver med analyser af forskellig art, men noget af det mest spændende, vi fik fortalt og demonstreret, er en type arbejde, som laboratoriet udfører for blandt andet Rigspolitiet, når der er brug for videnskabelige analyser af for eksempel spor fra et gerningssted.

Den meget grundige leder af laboratoriet fortalte blandt andet om, at man ved hjælp af temmelig avanceret apparatur udfører DNA-analyser for politiet, så resultaterne af analyserne giver et helt specifikt, genetiske ”fingeraftryk”.

Laboratoriechefen fortalte, at man anvender en proces, der hedder image cytometry til at udføre analyserne. Han nævnte med et smil, at man rent faktisk ikke har et dækkende, dansk ord for processen, så vi måtte nøjes med den engelske betegnelse.

Han redegjorde også grundigt for, at der findes en række forskellige former for cytometry, hvoraf image cytometry betegner en metode, hvor det emne, der skal analyseres, placeres og fastholdes i apparatet – i modsætning til flow cytometry, hvor en væske kan analyseres, mens den løber gennem apparaturet.

Han demonstrerede også et avanceret apparat, som kan udføre en såkaldt automated cell counting. Det går ud på, at man med apparatet kan tælle antallet af celler i en prøve af den ene eller den anden art. For eksempel kan fertilitetsklinikker bruge den type analyse til at tælle antallet af sædceller i en sædprøve og på den måde bestemme, om den pågældende mand er i stand til at avle børn.

Men vi har også opgaver, der handler om dyr, fortalte laboratorielederen. For eksempel havde de for nylig hjulpet et hestestutteri med at undersøge sundhedstilstanden på en hingst, som stutteriet stod i begreb med at købe for et meget stort beløb.

I den slags tilfælde har stutteriet selvfølgelig behov for at sikre sig, at man ikke investerer mange hundrede tusinde kroner i en hingst, der ikke er ordentlig avlsdygtig. Derfor fik vi leveret både blodprøver og en sædprøve fra stutteriet, så vi i laboratoriet kunne konstatere, om hingsten var sund og rask og også avlsdygtig.

Til den type arbejde bruger vi også en cell counter, der lynhurtigt kan fortæller os om antallet af levende celler i både blodet og sæden fra hingsten. I det pågældende tilfælde viste det sig, at hingsten var særdeles sund på alle de måder, man kan måle det på, så stutteriet valgte at købe hingsten.

Vi havde lejlighed til at studere nogle af apparaterne på laboratoriet nærmere, og vi fik endda demonstreret, hvordan en analyse rent faktisk blev foretaget. Det var meget interessant at se, men det fremkaldte nu også et lille smil, da en af mine kolleger fik øje på en lille mærkat på et af apparaterne, der tydeligvis var af tysk fabrikat.

Mærkaten fortalte, at der var tale om et automatisches zellzahlbestimmungssystem. Godt, at man ikke skal udtale det ret tit.