You are here: Home » Nethistorier » Brændværdi i ask

Brændværdi i ask

Min nabo, Niels, var ikke i verdens bedste humør i går, da jeg mødte ham udenfor på fortovet. Han havde lige haft besøg af skorstensfejeren, som havde renset skorstenen til hans brændeovn. Skorstensejeren havde påpeget, at der var usædvanligt meget sod i skorstenen, og han havde understreget overfor Niels, at man ikke bør brænde alt muligt af i en brændeovn.

Og det ved Niels udmærket, men det kniber ifølge ham selv at få konen og børnene til at leve op til det, for de har en tilbøjelighed at smide papir og forskelligt andet ind i flammerne. Men skorstenen har ikke godt af, at man bruger papir som brænde, for det giver alt for meget sod.

Niels var især sur på resten af sin familie, fordi han flere gange har understreget overfor dem, at der kun må fyres rigtigt træ, og han har for nylig købt en stor sending ask brænde med rigtig god brændværdi, og da der er tale om ovntørret brænde, skulle det i hvert fald ikke give anledning til sod i skorstenen.

Niels fortalte i øvrigt, at han havde spurgt skorstensfejeren, om det er i orden at bruge træbriketter i brændeovnen, og det havde han fået et klart ja til, for der er intet, der tyder på, at træbriketter giver en øget mængde sod i skorstenen.

Jeg kunne godt genkende Niels’ problemer, for jeg har selv været ude for, at et af vores børn har smidt slikpapir ind i ovnen, så det har jeg udstedt et udtrykkeligt forbud imod.